herkesi kırmızı bir obje ya da kırmızı renkte giyinerek bir fotoğraf çekilmeye, ardından sosyal medya hesaplarında #otizmekırmızıışıkyak etiketi ile paylaşmaya davet ediyoruz.
Thanks for your contributions.
0 hr 15 min
No
General
Campaign/Donation
No
2 Nisan Otizm Farkındalık Günü İçin Otizme Kırmızı Işık Yak!
Tohum Otizm Vakfı olarak 2009 yılından beri ‘Mavi Işık Yak’ Kampanyası’nı yürüttük. Bu kampanyanın amacı otizmin varlığına dikkat çekmek ve farkındalık yaramaktı. Otizme mavi ışık yak hareketine ve destek veren herkese ne kadar teşekkür etsek az. Otizm kelimesinin bir gün de olsa toplumun çok çeşitli kesimlerince duyulmasını sağladı.
Ancak farkındalık Nisan ayı ile sınırlı kalıyor. Otizmliler nitelikli eğitim ortamlarına erişmekte zorluk yaşıyor, iş yerlerinde kabul görmüyor, sosyal hayatın dolayısıyla yaşamın bir parçası olma konusunda büyük sorun alanları ile mücadele etmek durumunda kalıyorlar.
Otizmi kabul etmenin bir diğer yolu otizmli bireyleri dinlemek ve onlardan öğrenmektir. Bizler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kırmızıyı seçerek evde, okulda, işyerinde ve toplumsal yaşamda otizmli bireylerin söz hakkı almasını ve yaşamlarına ilişkin tercihlerini ifade etmelerini destekliyoruz. Otizmli insanlar, diğerlerinden farklı özelliklere sahip olabilirler ancak herkesle eşit haklara ve özgürlüklere sahipler.
Biz de rotamızı otizm farkındalık rengi olan maviden, kabul etmenin dikkat çekici rengi olan kırmızıya çevirdik. Herkesi otizmlileri hayatın her aşamasında kabul etmeye ve bu 2 Nisan’da otizme kırmızı ışık yakmaya davet ediyoruz.
Otizmli bireylerin ihtiyaçları:
Tanıya ulaşma için gereken tarama ve erken tanılama sürecinin işlevsel ve eşit koşullarda yürütülmesi.
Otizm tanısı alan çocukların erken, yoğun, sürekli ve bilim temelli eğitime eşit koşullarda ulaşmaları.
Gereksinim duyan otizmli bireyler için bilimsel, yoğun ve nitelikli özel eğitim.
Okul öncesi dönemden yükseköğretime kadar kapsayıcı ve nitelikli eğitime erişim.
Kapsayıcı eğitime ortamlarında ayrımcılıktan uzak yaklaşım.
Park, toplu taşıma ve mahalle gibi kamusal alanlarda ayrımcılıktan uzak yaklaşım.
Deprem, sel gibi afetlerden sonra kapsayıcı arama kurtarma çalışmaları ve müdahale.
Yaşamlarına ilişkin alınacak bireysel ve kamusal kararlarda söz sahibi olma.
Bireye uygun koşullarda istihdam ve eşit ücret.
Yetişkinlik yaşamında bağımsız yaşam seçenekleri.
Yoğun desteğe ihtiyacı olan otizmli bireylerin insani yaşam haklarına saygı duyulan bakım
merkezleri ve bakım hizmetleri.
Tüm bu konular göz önüne alındığında otizmli bireylerin farkındalıktan daha fazlasına ihtiyacı olduğu açıktır. Bu Nisan ayında da Tohum Otizm Vakfı olarak farkındalığın yeterli olmadığını, otizmi ve otizmli bireyleri gerçek anlamda kabul etmemiz gerektiğini temsil eden kırmızı rengi seçiyoruz. Ve şimdi
herkesi kırmızı bir obje ya da kırmızı renkte giyinerek bir fotoğraf çekilmeye, ardından sosyal medya hesaplarında #otizmekırmızıışıkyak etiketi ile paylaşmaya davet ediyoruz.
Communication Board